Hem » Formmaterial » Täljsten » Täljsten

Täljsten

Beskrivning

Täljsten är en natursten som är enkel att bearbeta med rasp eller fil. Eftersom den är relativt mjuk passar den perfekt för skulptering i sten. Täljsten har hög talkhalt vilket förklarar dess mjukhet och har använts för skulptering i århundraden. Bland annat är flera tempel i Asien helt utmejslade i denna sten. Den har även länge varit populär för tillverkning av prydnadsföremål.

Stenen kan vara ganska skör så man bör vara försiktig vid finare detaljarbeten och inte hugga i stenen utan snarare såga, tälja och fila. Om större stycken ska avlägsnas går det bra att arbeta med en grov rasp eller fintandad såg. Därefter kan man fortsätta med finare raspar, filar eller täljkniv. Avsluta med sandpapper. Riktigt fint sandpapper som exempelvis våtslippapper i korn 600 lämpar sig väl för en sista finish. Stenen dammar en hel del vid bearbetning. 

Det går att efterpolera stenen med särskilt polermedel och putsduk, vilket också ger stenen en skyddande yta. Vill man undvika lösningsmedel går det bra att använda flytande bivax för polering.

Stenen kommer i olika färger så vi kan inte garantera exakt vilken kulör du får. Även vikten kan variera något då vi får dem utsågade i mindre bitar. Beställer du artikeln 25 kilo levereras täljstenarna i en säck med flera bitar om vardera 0,5 - 1,5 kilo.

Vikten per sten varierar så vi kan inte garantera hur många stenar man får. Exempelvis om man beställer 3 kg så kan man få 2 st stenar.

 • Täljsten för skulptering
 • Populär för tillverkning av prydnadsföremål
 • Bearbeta med rasp eller fil
 • En ren naturprodukt

Du kanske också är intresserad av

 • Raspar för täljsten. Set med 8 st raspar. Idealiska för arbeten i täljsten el...
  169,00 kr
 • Set med täljsten och rasp. Täljsten är en natursten som är enkel och mjuk att...
  155,00 kr
 • Mjukt skulptörvax för till exempel modellering av tillfälliga skulpturarbeten...
  från 165,00 kr
 • Pliatex latexpasta, är en tjockare latex än den flytande. Den appliceras med ...
  379,00 kr