Målarduk
Här hittar du svar på några vanliga frågor om målarduk och canvas.
Frågor och svar om målarduk
Hur kan jag förhindra att duken veckar sig?
Svar: Låt oanvänd duk vara upprullad tills du ska använda den. Mindre veck försvinner om du sträcker duken försiktigt, till exempel i samband med att du spänner upp den på en kilram. Kraftiga veck är nästan omöjliga att få bort.
Hur gör man om duken tappar formen?
Svar: Dukens fibrer är som längst när den är torr och krymper när fuktigheten stiger. Om man sträcker ut duken ut i en fuktig miljö riskerar man att den tappar formen om den sedan placeras i en torr miljö. Man ska därför alltid spänna upp duken i en miljö med så låg luftfuktighet som möjligt. För att återställa formen på duken kan man pröva att tillfälligt spänna upp den och låt den torka för att sedan montera duken permanent efter att den återfått formen. Duken påverkas alltid i någon grad av både klimatet och den färg som appliceras.
Kan man sträcka ut en slak duk med vatten?
Svar: Man ska undvika detta det då det inte är bra för målningen. Vatten drar dessutom endast tillfälligt ihop duken, den slaknar igen när den torkat. När en duk blir slak kan man komma till rätta med det genom att justera kilarna i hörnen på kilramen. Om det inte fungerar kan man istället ta bort duken från kilramen och sedan spänna upp den igen på ett korrekt sätt.
Hur ska man förvara en uppspänd målarduk?
Svar: Luta den uppspända duken i upprätt läge mot en vägg. Tänka på att inte luta mindre dukar mot större eftersom det då kan bli märken på de större dukarna.
Hur hårt kan jag spänna duken?
Svar: Det viktigaste är att duken spänns så jämt som möjligt. Hur hårt man spänner den handlar mest om vad man föredrar för svikt när man ska måla på duken.
Vårt utbud av målarduk och pannå hittar du här
Se gärna filmerna nedan som visar hur Claessens tillverkar sina dukar